• Medische pedicure: likdoorns

Een likdoorn, in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek. Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd. In het midden van de likdoorn verzamelen zich de dode huidresten. Dit is te zien aan de donkere kleur in het midden. Het is zeer pijnlijk, het voelt aan alsof er een spijker in de voet zit.

Hier vind je een uitgebreide informatie (Wikipedia)

Oorzaken

Likdoorns en eelt ontstaan door regelmatige druk en wrijving op de huid of doordat in een bepaald gebied vaker achter elkaar wondjes ontstaan. In dergelijke situaties probeert het lichaam de huid te beschermen door een extreme verdikking van de hoornlaag . De druk, wrijving of verwondingen kunnen het gevolg zijn van invloeden vanuit het lichaam zelf (intrinsieke factoren) of van uitwendige factoren (extrinsieke factoren). Meestal is dit het gevolg van een combinatie van intrinsieke en extrinsieke factoren. Mogelijke intrinsieke factoren voor de oorzaak hiervan zijn abnormaal uitstekende botdelen, een verkeerd genezen botbreuk en aangeboren teenafwijkingen zoals hamertenen. Extrinsieke factoren die eelt en likdoorns kunnen veroorzaken zijn slecht zittende schoenen en veel bewegen.
Likdoorns en eelt komen tevens regelmatig voor bij mensen die de huid op een bepaalde plaats veel belasten of beschadigen, bijvoorbeeld tijdens hun werk.

 

Geïnteresseerd in een medische pedicure: likdoorns?