• Diabetes pedicure

Footz is gespecialiseerd in het behandelen van de voeten van diabetespatiënten.

Wereldwijd lijden meer dan 250 miljoen mensen aan diabetes. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat één op de vier diabetespatiënten vroeg of laat te maken krijgt met een voetprobleem. De complicaties van voetproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Het is daarom belangrijk om uw voeten regelmatig te laten controleren door een huisarts, podotherapeut of in een voetenpolikliniek voor diabetespatiënten.

Geïnteresseerd in diabetespedicure?

 

Welke complicaties kunnen optreden?

Als u diabetes heeft, kunnen er veranderingen optreden in ( de werking van ) uw lichaam. De volgende veranderingen kunnen zich voordoen:

Neuropathie ( zenuwbeschadiging )
Neuropathie is een beschadiging van de zenuwen. Hierdoor neemt het oppervlakkige gevoel en pijngevoel af of verdwijnt zelfs aan voeten en/of handen. U voelt bijvoorbeeld een te warm voetenbad, warmwaterkruik, steentjes in uw schoen of drukplekjes niet meer. Ongevoeligheid in combinatie met eeltvorming is meestal de oorzaak van het ontstaan van wondjes. Neuropathie is meestal niet te voorkomen, maar eeltvorming wel. Doordat de voet niet goed voelt, bestaat veelal de neiging om te kleine schoenen te kopen, men is immers gewend te ‘voelen’ of de schoenen goed zitten.

Standafwijkingen

Als bepaalde zenuwen uitvallen, gaan uw kleine voetspieren slecht werken en leiden tot standsveranderingen in de voet. Voeten worden holler en men krijgt klauwtenen of de voet zakt steeds meer door. Dit veroorzaakt drukplekken die kunnen leiden tot eelt, blaren en wonden.

Angiopathie (aandoening van de bloedvaten )

Met diabetes heeft u een grote kans op een verminderde doorbloeding van en naar uw voeten. Hierdoor ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingstoffen naar uw voet. De huid gaat daardoor sneller kapot en wondjes genezen zeer langzaam of zelfs niet.

Limited joint mobility ( verminderde beweeglijkheid in de gewrichten )

Hierdoor verandert het looppatroon en ontstaat overbelasting onder de voet, die zorgt voor eeltvorming.

Verminderde weerstand tegen infecties.

Met diabetes bent u vatbaar voor infecties, zoals schimmelinfecties van de huid en /of de nagels.

Eén of meer van bovengenoemde factoren veroorzaken problemen, zoals een kwetsbare huid, overmatige eeltvorming en wondjes. Uiteindelijk kunnen deze problemen leiden tot amputaties. Preventie en een goede voetverzorging zijn daarom van groot belang.

Omdat diabetespatiënten extra voorzichtig moeten zijn met hun voeten, is het verstandig eelt, likdoorns (eksterogen) en moeilijk te knippen nagels niet zelf te verzorgen. Beter is het om een medische pedicure met een diabetesaantekening of een podotherapeut in te schakelen.

Lees ook zeker even onze tips & tricks over hoe diabetespatiënten best hun voeten kunnen verzorgen:

Neem ook eens een kijkje bij